Italian puolelle

Nizzasta pääsee paikallisjunalla edullisesti Italian puolelle. Valottuman monsieur Entinen Omistaja kertoi heidän useinkin ajelevan Ventimigliaan, rajakaupunkiin, jonka aseman vieressä on tori vailla vertaa ja torin laidan kaupoissa viini Nizzaa halvempaa. Mikä parasta, samaan hintaan saa kuunnella ja harjoittaa italiankieltä. (Kaisan Rooman-serkku tosin hämmästeli tätä matkailua, koska ei voinut käsittää, miksi kukaan lähtisi tuoreiden ja siistien ranskalaistorien äärestä Italian sekamelskaan.)

Paikallisjunalla voi tietenkin körötellä muihinkin Genovanlahden kaupunkeihin tai jopa Genovan ohi Rapalloon, josta voi poiketa bussilla muutaman kilometrin matkan Portofinoon, tai jatkaa Cinque Terreen, rantajyrkänteeseen rakennettuihin viiteen kalastajakylään, joista ensimmäisessä voi hypätä junasta ja nauttia maisemasta kylästä toiseen kävellen.

Nopeammat junat vievät tietenkin mihin tahansa Italiaan. Jos on kaipaajien sukua, voi Italian rajan ylityksen jättää sikseen ja Mentonin-retkellään nousta vanhankaupungin vieressä olevalle hautausmaalle. Kun sieltä katselee itään, voi haikeasti huokaista: Siellä se Italia on.

 

Siellä se Italia on. Hautausmaa, Menton.

Portofino, luonnonsataman kalastajakylä Genovasta etelään.

Santa Margherita, matkalla Portofinoon.

Portofino

Manarola, Cinque Terre