Kynänjälki kesäkuu 2022

Kaikille sanoista kiinnostuneille loistava tilaisuus yhdistää kirjalliset sormiharjoitukset ja eteläisen Ranskan vehreä alkukesä. Kielestä nauttimisen taito, itsensä ilmaisemisen ilo ja ennakkoluuloton kokeilijan mieli riittävät.

Pieni, korkeintaan kymmenhenkinen ryhmä nauttii ilmaisun muunnelmista ja kokeilee erilaisia tapoja lähestyä sitä, mikä odottaa sanomistaan. Kirjoitamme vaihtuvissa maisemissa erilaisten harjoitusten pohjalta. Päivän kirjallisia hedelmiä maistellaan oliivilehdoissa, kaupunkien aukioilla, puistoissa, rannoilla ja Valottuman terassilla.

Päivän retket suuntautuvat Nizzan ja lähikaupunkien kujille, rannoille ja rinteille. Katsomme Mont Albanin linnalta rannikkoa itään, kuljemme Villefranchen kujilla ja nousemme Haute de Cagnesiin. Cimiez'n kukkulalla kirjoitamme fransiskaaniluostarin puutarhassa ja muinaisessa kelttien pyhässä metsässä. Tutuiksi tulevat linnakukkulan hautausmaat ja kreikkalaisten muinaisen kaupungin rauniot. Cap Ferrat'n niemellä on mahdollisuus kirjoittaa Villa Ephrussin ruusutarhassa tai suihkulähteillä. Kävelemme vanhaa pyhiinvaellusreittiä Ranskasta Italiaan.

Retkillä käytämme julkista liikennettä. Hyväkuntoiset voivat kävellä suurimman osan välimatkoista. Retkikohteet on valittu niin, että yhteiseen työskentelyyn voi osallistua huonommallakin kunnolla.

Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan
Kaisa Raittila, kaisa.raittila(at)saunalahti.fi, p. +358 400 606979.

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Ranskan Riviera

Kylmään ja kosteaan talveensa kyllästyneet englantilaiset löysivät Rivieran 1700-luvulla. Matkan vaivoista välittämättä he köröttivät kuusitoistakin päivää hevosvaunuissaan vaarallisten vuoriteiden kautta tai purjehtivat laivalla merirosvojä väistellen Välimeren lempeään lämpöön. Varsinaisen talviasukkaiden ryntäyksen sai aikaan kuningatar Victoria, jonka palatsi Hôtel Regina hätkähdyttää yhä vielä Cimiez'n kukkulalla.

Englantilaisen ylimystön jälkeen Rivieran löysivät ensin venäläiset emigrantit. He rakensivat Rivieralle useita ortodoksisia kirkkoja, joista monet ovat edelleen toiminnassa. 

Sitten tulivat filmitähdet. Cannesin elokuvajuhlien aikaan rannikon pienissä, suojaisissa hotelleissa nauttii auringosta yksityisyyttään tarkoin varjelevia kuuluisuuksia edelleen. Saint-Tropez'n tapaiset pienet kalastajakylät ovat muuttuneet varakkaiden lomaparatiiseiksi. Leuto ilmanala houkuttelee alueelle edelleen tuhansia talvipakolaisia Pohjois-Euroopasta. Suomalaisiakin on alueella pysyvästi useampi sata. 

Sen sijaan Jacques Tatin elokuva Riemuloma Rivieralla kärsii nimen kääntäjän virheestä. Monsieur Hulot seikkailee nimittäin elokuvassa Normandian rannikolla. 

Setä maalaa palmua Nizzan rantakadun tuntumassa.