Kohtelias saa palvelua

Suomalaiset pitävät ranskalaisia epäkohteliaina ja kopeina. 
Heiltä ei saa palvelua. Nokkavina he kuulemma kieltäytyvät ymmärtämästä muita kieliä kuin omaansa.

Se taas johtuu siitä, että ranskalaiset pitävät huonoa käytöstä brutaalina. Heidän on mahdoton käsittää, että joku voi istua ammattiylpeydellä pyyhittyyn katukahvilan pöytään ja aloittaa keskustelun sanomalla:  "Yksi olut." 

Ranskalainen aloittaa tervehtimällä tarjoilijaa. Bonjour, monsieur! Bonjour, madame! sanoo hän. Sen jälkeen hän saattaa mainita muutaman kauniin yksityiskohdan kahvilan interiööristä, iloita aurinkoisesta aamusta tai päivitellä juuri lehdestä lukemaansa. Pienen, ystävällisen tutustelun jälkeen puhe kääntyy siihen, mitä monsieur tai madame tarjoilija voisi mahdollisesti kaikessa suuressa ystävällisyydessään tuoda pöytään.  

Tämähän ei tietenkään suomalaiselta suju. Mutta kokeile tätä: 
Aloita aina keskustelu ranskaksi. Opettele tervehdyssanat, älä unohda lisätä monsieur tai madame ja jos suinkin mahdollista, aloita tilauksesi Je voudrais... (saisinko). Tarjoilija toivottavasti arvostaa asennettasi ja vaihtaa todennäköisesti englantiin jo ennen sinua. S'il vous plait on tarpeellinen lisä jokaiseen pyyntöön, ja saatuasi kiität merci, ellet suorastaan merci beaucoup.

Ravintoloissa englantia yleensä osataan. Jos ei, ota rennosti. Tilanne on vähintään yhtä nolo tarjoilijalle. 

Avuksesi Wikitravelin matkasanakirja.