Kynänjäljen kesä 2022

Nizza I 5.-12.6.
Nizza II 4.-11.9.

Lähde etsimään omaa ääntäsi ja tarinan aineksia valosta, merestä ja paikallisista kertomuksista.

Kaikille sanoista kiinnostuneille loistava tilaisuus yhdistää kirjalliset sormiharjoitukset ja eteläisen Ranskan kesä. Kielestä nauttimisen taito, itsensä ilmaisemisen ilo ja ennakkoluuloton kokeilijan mieli riittävät.

Pieni, korkeintaan kymmenhenkinen ryhmä kokeilee erilaisia tapoja lähestyä sitä, mikä odottaa sanomistaan. Kirjoitamme vaihtuvissa maisemissa. Päivän kirjallisia hedelmiä maistellaan oliivilehdoissa, kaupunkien aukioilla, puistoissa, rannoilla ja Valottuman terassilla.

Päivän retket suuntautuvat Nizzan ja lähikaupunkien kujille, rannoille ja rinteille.

Noudatamme koronatilanteen vaatimaa varovaisuutta. Suosittelen osallistumista vain kahdesti rokotetuille.

Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan, kaisa.raittila@saunalahti.fi.

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Julkinen liikenne

Raitiovaunu Jean Médecin -kadulla.

Nizzan rautatieasemalta. Gare de Nice-Ville.

Nizza on tutustuttavissa jalan. Jos kuitenkin kaipaat julkisen liikenteen apua, on sen käyttäminen helppoa ja verkko kattava.

Kaupungissa raitiovaunu lyhentää välimatkoja ja vie ylös pohjoiselle rinteelle Henri Sappian suuntaan tai itäiseen Nizzaan Hôpital Pasteurin sairaala-alueen reunaan, josta pääsee vanhaa portaikkotietä Cimiez'n kukkulalle fransiskaaniluostarin viereen. Lähikaupunkeihin pääsee sekä junalla että bussilla. Usein juna on nopeampi, mutta ei ihan yhtä edullinen. Bussilla Nizza lähikaupunkeineen on kuljettavissa 1,50 euron lipuilla. Vielä halvempaa matkanteko on, jos ostat Ligne d'Azurin toimistosta kymmenen matkan sarjalipun. Sillä matkan hinnaksi tulee yksi euro. Kaikissa pitkänmatkan busseissa ei kuitenkaan ole lipun leimauslaitetta. Silloin on tyydyttävä puolentoista euron yksittäislippuun. Kaupunki vuokraa myös polkupyöriä euron päivähintaan.

Sekä busseissa että ratikoissa käyviä lippuja on moneen tarpeeseen. Kymmenen matkan lippuja saa esimerkiksi Rue d'Italielta, ihan Notre Damen vierestä, Garibaldin aukion läheltä tai kaikkein helpoimmin rautatieasemalta Ligne d'Azurin automaatista.

Raitiovaunu

Nizzassa on yksi raitiovaunulinja (linkin kartassa se paksu punainen). Lippu ostetaan pysäkillä olevasta automaatista ja leimataan raitiovaunussa tai pysäkillä olevassa keltaisessa leimauslaitteessa. Raitiovaunun kuljettajat eivät myy lippuja.

Ratikkalipulla voit vaihtaa bussiin, jos matkasi jatkuu eteenpäin. Vaihtoaika on 74 minuuttia.

Nizzan katukuvaa ja satama-aluetta vaurioittaa vuoteen 2018 asti uuden raitiovaunulinjan rakentaminen. Linja kulkee suuren osan matkasta kaupungin alapuolella. Valmistuttuaan itä-länsi-linja tulee tarjoamaan autoruuhkaa helpottavan pääsyn lentokentälle.

Bussi

Busseilla pääsee kulkemaan kaupungin sisällä ja nousemaan ylös rinteille. Suurimman palveluksen bussit kuitenkin tekevät viemällä lähikyliin ja -kaupunkeihin. Rantatie Ezen kautta Monacoon on häikäisevä, ja kohti pohjoista mennessä noustaan kauniille kukkuloille, kunhan esikaupunkialueiden ruuhkista päästään. Matkan hinta on määränpäästä riippumatta 1,50 euroa. Minne Ligne d'Azur ei yllä, sinne vie Lignes Express Regional

Bussit Cannesin suuntaan ja läntisille kukkuloille (Saint Paul de Vence, Vence, Cagnes sur Merin keskiaikainen yläkaupunki Haut Gagnes) lähtevät aivan Rue Halévyn vierestä, Albert I:n puiston laidasta. Tietoa kulkuyhteyksistä antaa Ligne d'Azurin reittiopas. Aina se ei kuitenkaan osaa neuvoa parasta yhteyttä. Yhteydet itään (Eze, Cap Ferrat, Menton, Monaco) lähtevät Place Garibaldin läheltä, kansallisteatterin vierestä. Varsinainen linja-autoasema Vauban löytyy helposti linjakartasta. Sieltä lähtevät bussit itäisiin kukkulakaupunkeihin kuten Tourrette-Levensiin ja La Turbiehin tai Laghet'n luostariin. Raitiovaunulla Vaubanille pääsee ajamalla Hôpital Pasteurin suuntaan ja jäämällä pois Palais des Expositions'n pysäkillä.

Bussin kerta- tai päivälipun voi ostaa myös kuljettajalta. Sama lippu käy sekä raitiovaunuun että bussiin. Vaihtoaikaa on 74 minuuttia, mutta vaihto on sallittu vain jatkaessasi toisella linjalla. Paluumatkaan vaihto ei oikeuta.

Muista aina LEIMATA LIPPUSI, vaikka olisit juuri ostanut sen kuljettajalta.

Kartalla lyhyeltä vaikuttavaan matkaan kannattaa bussikyydillä varata aikaa. Liikenne bussien reiteillä ja taajamien kapeilla kaduilla on ruuhkaista. Bussit ovat usein täynnä ja kesäaikaan kuumia. 

Juna

Nopein yhteys lähikaupunkeihin on rautateitse. Suorin kävelyreitti Valottumasta asemalle on Rue Maccarania Bd Victor Hugolle, josta ensin vasemmalle ja sitten oikealle Avenue Baquita ja Durantea pitkin perille. Rue Halévyltä matkaan menee varttitunti. Gare de Nice-Villeltä lähtevät yhtä lailla kalliit ja nopeat TGV-luotijunat kuin halvemmat ja hitaammat TER-paikallisjunat. Liput ostetaan asemalta ja leimataan ennen laiturille astumista.TGV:n ja TER:n lipuilla on eri automaatit. 

Paikallisjunien hinnat ovat edulliset, mutta eivät yhtä halvat kuin puolentoista euron bussiliput. Automaateilla on usein jonoja, joten lipunostoon kannattaa varata aikaa. Kesäaikaan pitää varautua seisomapaikkaan. Etenkin Nizzan ja Monacon väli on suosittu.

Italian suuntaan vievän rantaradan paikallisjuna pysähtyy muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikilla asemilla. Pääteasemana on joko italianpuoleinen Ventimiglia (Vintimille) tai ranskanpuoleinen Menton. Läntistä rantaa kulkeva juna menee useimmiten joko Grasseen tai Cannesiin. 

Suomen VR takkuilee lumilla, mutta Ranskassa junatyöläiset tapaavat lakkoilla. Lakon pituus mitataan useimmiten tunneissa, väliin päivissä. Kannattaa siis varautua poikkeusjärjestelyihin.

Polkupyörä

Jos haluat tutustua Nizzaan pyöräillen, kaupunki vuokraa Vélo bleu -polkupyöriä satunnaisen matkalaisen käyttöön. Päivätaksa on vain yksi euro.

Ranskalaiset ovat kovia pyöräilemään myös maanteillä. Rannikon lisäksi haastetta tarjoavat Meri-Alppien nousut.