Julkinen liikenne

Raitiovaunu Jean Médecin -kadulla.

Nizzan rautatieasemalta. Gare de Nice-Ville.

Nizza on tutustuttavissa jalan. Jos kuitenkin kaipaat julkisen liikenteen apua, on sen käyttäminen helppoa ja verkko kattava.

Raitiolinja T1 vie ylös pohjoiselle rinteelle Henri Sappian suuntaan tai itäiseen Nizzaan Hôpital Pasteurin sairaala-alueen reunaan. T2 kulkee lentoasemalta satamaan. T3 jatkaa lentokentän tuntumasta Var-joen vartta pohjoiseen Nizzan jalkapalloareenan ja Ikean suuntaan.

Lähikaupunkeihin pääsee sekä junalla että bussilla. Juna on nopeampi, mutta ei ihan yhtä edullinen. Bussilla Nizza lähikaupunkeineen on kuljettavissa 1,70 euron lipuilla. 

Nizzan julkisen liikenteen maksujärjestelmä uudistuu heinäkuussa 2023. Satunnaisen kävijän kannattaa hankkia ladattava, anonyymi matkakortti La Carte ja ladata siihen tarvittava määrä matkoja. Mitä useamman matkan lataa, sitä halvempia matkat ovat:  1-12 matkaa 1,70 euroa, 13-25 matkaa 1,50 euroa, 26-50 matkaa 1,30 euroa, 51- matkaa 1 euro.) Ladattavan La Carten hankkimishinta on 2 euroa. Kortteja saa raitiovaunupysäkkien ja rautatieaseman automaateista ja Ligne d'Azurin palvelupisteistä. Samalla kortilla voi maksaa useamman matkustajan matkan.

Ligne d'Azurilla on myös mobiilisovellus, jolla voi ostaa yksittäisiä lippuja tai johon ladata La Carte mobiilimuodossaan. Ainakin toistaiseksi sovellus on yhteensopiva vain androidpuhelimien kanssa.

Raitiovaunu

Nizzassa on kolme raitiovaunulinjaa. Ladattava matkaippu ostetaan pysäkillä olevasta automaatista ja matka maksetaan lippua maksulaitteelle näyttämällä. Raitiovaunun kuljettajat eivät myy lippuja.

Ratikkalipulla voit vaihtaa bussiin, jos matkasi jatkuu eteenpäin. Vaihtoaika on 74 minuuttia.

Bussi

Busseilla pääsee kulkemaan kaupungin sisällä ja nousemaan ylös rinteille. Suurimman palveluksen bussit kuitenkin tekevät viemällä lähikyliin ja -kaupunkeihin. Rantatie Ezen kautta Monacoon on häikäisevä, ja kohti pohjoista mennessä noustaan kauniille kukkuloille, kunhan esikaupunkialueiden ruuhkista päästään. Matkan hinta on määränpäästä riippumatta 1,70 euroa (katso edellä ohje matkakortin hankkimisesta ja matkojen lataamisesta). Minne Ligne d'Azur ei yllä, sinne vie Lignes Express Regional

Bussit länteen Cannesin ja Antibesin suuntaan sekä läntisille kukkuloille (Saint Paul de Vence, Vence, Cagnes sur Merin keskiaikainen yläkaupunki Haut Gagnes) lähtevät T2- ja T3-raitiotielinjojen Parc Phoenixin pysäkiltä. Bussit itään (Eze, Cap Ferrat, Menton, Monaco) lähtevät Place Garibaldin läheltä, joko kansallisteatterin vierestä tai lähikaduilta. Varsinainen linja-autoasema Vauban löytyy helposti linjakartasta. Sieltä lähtevät bussit itäisiin kukkulakaupunkeihin kuten Tourrette-Levensiin ja La Turbiehin tai Laghet'n luostariin. Raitiovaunulla Vaubanille pääsee ajamalla Hôpital Pasteurin suuntaan ja jäämällä pois Palais des Expositions'n pysäkillä.

Tietoa kulkuyhteyksistä antaa Ligne d'Azurin reittiopas tai Google Maps, jossa etsityn reitin vaihtoehdoksi vai valita julkisen liikenteen.

Bussin kertalipun voi ostaa myös kuljettajalta. Sama lippu käy sekä raitiovaunuun että bussiin. Vaihtoaikaa on 74 minuuttia, mutta vaihto on sallittu vain jatkaessasi toisella linjalla. Paluumatkaan vaihto ei oikeuta. Kuljettajalta ostettu matkalippu maksaa 4 euroa, 2 e ladattavasta kortista ja 2 e itse matkasta. 

Muista aina maksaa matkasi korttilaitteessa, vaikka olisit juuri ostanut sen kuljettajalta.

Kartalla lyhyeltä vaikuttavaan matkaan kannattaa bussikyydillä varata aikaa. Liikenne bussien reiteillä ja taajamien kapeilla kaduilla on ruuhkaista. Bussit ovat usein täynnä ja kesäaikaan kuumia. 

Juna

Nopein yhteys lähikaupunkeihin on rautateitse. Suorin kävelyreitti Valottumasta asemalle on Rue Maccarania Bd Victor Hugolle, josta ensin vasemmalle ja sitten oikealle Avenue Baquita ja Durantea pitkin perille. Rue Halévyltä matkaan menee varttitunti. Varaa kuitenkin aikaa lipunostoon, koska etenkin sesongin aikaan aseman automaatit ovat ruuhkaisia. 

Gare de Nice-Villeltä lähtevät yhtä lailla kalliit ja nopeat TGV-luotijunat kuin halvemmat ja hitaammat TER-paikallisjunat. Liput ostetaan asemalta ja leimataan ennen laiturille astumista.TGV:n automaatti on keltainen, TER:in sininen. 

Paikallisjunien hinnat ovat edulliset, mutta eivät yhtä halvat kuin bussiliput. Kesäaikaan pitää varautua seisomapaikkaan. Etenkin Nizzan ja Monacon väli on suosittu.

Italian suuntaan vievän rantaradan paikallisjuna pysähtyy muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikilla asemilla. Pääteasemana on joko italianpuoleinen Ventimiglia (Vintimille) tai ranskanpuoleinen Menton. Läntistä rantaa kulkeva juna menee useimmiten joko Grasseen tai Cannesiin. 

Suomen VR takkuilee lumilla, mutta Ranskassa junatyöläiset tapaavat lakkoilla. Lakon pituus mitataan useimmiten tunneissa, väliin päivissä. Kannattaa siis varautua poikkeusjärjestelyihin ja miettiä valmiiksi suunnitelma B.

Polkupyörä

Jos haluat tutustua Nizzaan pyöräillen, kaupunki vuokraa Vélo bleu -polkupyöriä satunnaisen matkalaisen käyttöön. Päivätaksa on vain yksi euro.

Ranskalaiset ovat kovia pyöräilemään myös maanteillä. Rannikon lisäksi haastetta tarjoavat Meri-Alppien nousut.