Kynänjäljen kesä 2023

Tulossa 2023
3.-10. syyskuuta

Lähde etsimään omaa ääntäsi ja tarinan aineksia valosta, merestä ja paikallisista kertomuksista.

Kaikille sanoista kiinnostuneille loistava tilaisuus yhdistää kirjalliset sormiharjoitukset ja eteläisen Ranskan kesä. Kielestä nauttimisen taito, itsensä ilmaisemisen ilo ja ennakkoluuloton kokeilijan mieli riittävät.

Pieni, korkeintaan kymmenhenkinen ryhmä kokeilee erilaisia tapoja lähestyä sitä, mikä odottaa sanomistaan. Kirjoitamme vaihtuvissa maisemissa. Päivän kirjallisia hedelmiä maistellaan oliivilehdoissa, kaupunkien aukioilla, puistoissa, rannoilla ja Valottuman terassilla.

Päivän retket suuntautuvat Nizzan ja lähikaupunkien kujille, rannoille ja rinteille.

Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan, kaisa.raittila@saunalahti.fi.

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Uimarannat

Nizzan pikkukivirannat

Seitsemän kilometriä pitkä ranta lentokentältä Linnavuorelle on jaettu yksityisiin ja yleisiin uimarantoihin. Yksityisiä isännöivät Promenaden hotellit, mutta maksusta niitä ja niiden palveluja saavat käyttää myös muut. Yleisiä rantojakin on useita, yksi heti Rue Halévyn päässä. Useimmat rannat ovat valvottuja, ja melkein kaikissa on suihku. Valottumalainen on onnellisessa asemassa: välipalalla ja vessassa voi käydä kotona.

Nizzan rannoilla ei hiekka tartu jalkoihin ja vaatteisiin, mutta vastineeksi kannattaa pikkukivillä istuskelijan tai makaajan varata mukaan pehmeä alusta. Vaikka lapsia kellukkeineen on kesäisin vedessä paljon, mikään pikkulasten leikkiranta Nizzan edusta ei ole. Vesi syvenee nopeasti ja aallot saattavat olla voimakkaat. Hiekkaleikkien sijaan rakennellaan kiviaitauksia ja -labyrinttejä.

Pyyhkeen ja alustan lisäksi rannalle kannattaa varustautua uimakengin. Ne helpottavat liikkumista rannalla ja nousemista vedestä. Kaikkia vesipedon tarvikkeita myydään esimerkiksi Rue Halévylla. 

Kun merenkäynti on kova, rannikkovartioston vene kiertää tyhjentämässä veden uimareista. Kovassa aallokossa on vaikea päästä äkkisyvästä ylös. Kunnioita siis katutason lipputankojen varoituslippuja (vihreä kertoo uimavalvonnasta, sininen hyvästä uimavedestä, oranssi kertoo uimisen olevan vaarallista ja punainen kieltää veteen menemisen kokonaan). 

Jos jaksaa kävellä sataman ohi Mont Boronin reunaa, löytyy matkalta kohti Villefranchea kaksi rantakivikkoon rakennettua pikkurantaa, Cap de Nice ja Coco Beach

Cap de Nice

Coco Beach

Lähin hiekkaranta

Perinteisestä hiekkarannasta haaveilevan kannattaa tehdä retki naapurikylään Villefranche sur Meriin. Kymmenessä minuutissa paikallisjuna TER vie perheiden suosimalle Plage des Mariniéresille. Rautatieasema on aivan uimarannan kohdalla. Kävelymatkaa Nizzasta naapurikylään Mont Boronin tai Mont Albanin yli kertyy viitisen kilometriä. Maisemat palkitsevat kävelijän vaivat.

Villefranchen vastarannalla paratiisimaisen rauhallisella Cap Ferrat'lla on useampi hyvä hiekkaranta. Iltapäiväauringossa niistä kylpee Passable Plage. Sinne pääsee bussilla 15. Jää pois pysäkillä "Passable". Pysäkki on Villa Ephrussi de Rotschildin kohdalla.

Myös Antibesissa, Cannesissa ja monessa muussa lähikaupungissa on tavallinen hiekkaranta. 

Cannes, lokakuu 2007.

Kylpytakkisen uimarin ranta-auto. Cap Ferrat, huhtikuu 2010.

Itäranta. Cap Ferrat.

Yksityinen rantapenkki. Cap Ferrat.

Öinen ranta on monen kodittoman koti. Nizza, Ruhl Plage.

Kun sesonki loppuu, rannalla on hyvin tilaa. Nizza, lokakuu 2013.

Pieni hiekkapoukama ja ravintola. Passable Plage, Cap Ferrat, länsiranta. Lahden takana on Villefranche sur Mer. Huhtikuu 2010.

Ei haita mutta meduusoja

Jokaisessa paratiisissa on tietenkin käärme. Atsuurianrannikon vaivana ovat silloin tällöin rantoihin ajautuvat meduusaparvet. Meduusa ei ole hengenvaarallinen, mutta tuskallinen sen polttama saattaa olla. Sen varalta kannattaa uimarantakassiin käydä hakemassa lievitystä apteekista. Sanovat, että myös etikka auttaa. Villefranchen rannassa on meduusaverkolla rajattu uintialue.

Jos hyvällä uimakelillä kukaan ei ole meressä, on se yleensä merkki meduusojen ajautumisesta rantavesiin. Lisää niiden polttaman välttämisestä ja hoitamisesta tässä