Valottumisviikot

Korkean valon leiri aukaisee uuden näkökulman Välimeren kevääseen ja omaan tapaan hahmottaa maailmaa.

Kuka minä olen? Miten minusta tuli minä? Mitä kohti haluan seuraavaksi suunnata? Itsetutkistelun rinnalle nousee kysymys siitä, mikä rajoittaa kykyäni nähdä ympäristöni ja toisaalta mahdollisuuteni sellaisina kuin ne ovat.

Peileinä viikon matkalla ovat toisten matkalaisten lisäksi samassa valossa maalanneet kuvataiteilijat ja samoilla rannoilla ja kukkuloilla kirjoittaneet kirjailijat, oppaina Kaisa Raittila ja Mikko Malkavaara.

Ryhmään mahtuu kerrallaan korkeintaan 12 valottujaa. Majoittuminen hotellissa tai vuokra-asunnossa oman harkinnan mukaan. Kohtaamisten tukikohtana Kaisan ja Mikon Nizzan-koti Valottuma.

Valottumisviikko voidaan räätälöidä lähtijöiden tarpeiden mukaan. Onko sinulla yhteen hitsautumista odottava ryhmä valmiina? Tarvitseeko työyhteisösi uutta näkökulmaa?

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Uimarannat

Nizzan pikkukivirannat

Seitsemän kilometriä pitkä ranta lentokentältä Linnavuorelle on jaettu yksityisiin ja yleisiin uimarantoihin. Yksityisiä isännöivät Promenaden hotellit, mutta maksusta niitä ja niiden palveluja saavat käyttää myös muut. Yleisiä rantojakin on useita, yksi heti Rue Halévyn päässä. Useimmat rannat ovat valvottuja, ja melkein kaikissa on suihku. Valottumalainen on onnellisessa asemassa: välipalalla ja vessassa voi käydä kotona.

Nizzan rannoilla ei hiekka tartu jalkoihin ja vaatteisiin, mutta vastineeksi kannattaa pikkukivillä istuskelijan tai makaajan varata mukaan pehmeä alusta. Vaikka lapsia kellukkeineen on kesäisin vedessä paljon, mikään pikkulasten leikkiranta Nizzan edusta ei ole. Vesi syvenee nopeasti ja aallot saattavat olla voimakkaat. Hiekkaleikkien sijaan rakennellaan kiviaitauksia ja -labyrinttejä.

Pyyhkeen ja alustan lisäksi rannalle kannattaa varustautua uimakengin. Ne helpottavat liikkumista rannalla ja nousemista vedestä. Kaikkia vesipedon tarvikkeita myydään esimerkiksi Rue Halévylla. 

Kun merenkäynti on kova, rannikkovartioston vene kiertää tyhjentämässä veden uimareista. Kunnioita kuitenkin myös katutason lipputankojen varoituslippuja (punainen uimakieltolippu on se auringossa oranssiksi haalistunut). Kovassa aallokossa on vaikea päästä äkkisyvästä ylös.

Jos jaksaa kävellä sataman ohi Mont Boronin reunaa, löytyy matkalta kohti Villefranchea kaksi rantakivikkoon rakennettua pikkurantaa, Cap de Nice ja Coco Beach. Kovassa aallokossa niissä kannattaa varoa paiskautumasta kivikkoon.

Cap de Nice

Coco Beach

Lähin hiekkaranta

Perinteisestä hiekkarannasta haaveilevan kannattaa tehdä retki naapurikylään Villefranche sur Meriin. Viidessä minuutissa paikallisjuna TER vie perheiden suosimalle Plage des Mariniéresille. Rautatieasema on aivan uimarannan kohdalla. Kävelymatkaa Nizzasta naapurikylään Mont Boronin tai Mont Albanin yli kertyy viitisen kilometriä. Maisemat palkitsevat kävelijän vaivat.

Villefranchen vastarannalla paratiisimaisen rauhallisella Cap Ferrat'lla on useampi hyvä hiekkaranta. Iltapäiväauringossa niistä kylpee paras, Passable Plage. Sinne pääsee bussilla 81. Jää pois pysäkillä "Passable". Pysäkki on Rotschildin puutarhan ja Villa Ephrussin kohdalla.

Myös Antibesissa, Cannesissa ja monessa muussa lähikaupungissa on tavallinen hiekkaranta. Rivieran kaikki hiekat, matkaohjeet, mahdolliset rantaravintolat ja muut palvelut löydät täältä tai täältä.

Cannes, lokakuu 2007.

Kylpytakkisen uimarin ranta-auto. Cap Ferrat, huhtikuu 2010.

Itäranta. Cap Ferrat.

Yksityinen rantapenkki. Cap Ferrat.

Öinen ranta on monen kodittoman koti. Nizza, Ruhl Plage.

Kun sesonki loppuu, rannalla on hyvin tilaa. Nizza, lokakuu 2013.

Pieni hiekkapoukama ja ravintola. Passable Plage, Cap Ferrat, länsiranta. Lahden takana on Villefranche sur Mer. Huhtikuu 2010.

Ei haita mutta meduusoja

Jokaisessa paratiisissa on tietenkin käärme. Atsuurianrannikon vaivana ovat silloin tällöin rantoihin ajautuvat meduusaparvet. Meduusa ei ole hengenvaarallinen, mutta tuskallinen sen polttama saattaa olla. Sen varalta kannattaa uimarantakassiin käydä hakemassa lievitystä apteekista. Sanovat, että myös etikka auttaa. Villefranchen rannassa on meduusaverkolla rajattu uintialue.

Jos hyvällä uimakelillä kukaan ei ole meressä, on se yleensä merkki meduusojen ajautumisesta rantavesiin. Lisää niiden polttaman välttämisestä ja hoitamisesta tässä