Valottumisviikot

Korkean valon leiri aukaisee uuden näkökulman Välimeren kevääseen ja omaan tapaan hahmottaa maailmaa.

Kuka minä olen? Miten minusta tuli minä? Mitä kohti haluan seuraavaksi suunnata? Itsetutkistelun rinnalle nousee kysymys siitä, mikä rajoittaa kykyäni nähdä ympäristöni ja toisaalta mahdollisuuteni sellaisina kuin ne ovat.

Peileinä viikon matkalla ovat toisten matkalaisten lisäksi samassa valossa maalanneet kuvataiteilijat ja samoilla rannoilla ja kukkuloilla kirjoittaneet kirjailijat, oppaina Kaisa Raittila ja Mikko Malkavaara.

Ryhmään mahtuu kerrallaan korkeintaan 12 valottujaa. Majoittuminen hotellissa tai vuokra-asunnossa oman harkinnan mukaan. Kohtaamisten tukikohtana Kaisan ja Mikon Nizzan-koti Valottuma.

Valottumisviikko voidaan räätälöidä lähtijöiden tarpeiden mukaan. Onko sinulla yhteen hitsautumista odottava ryhmä valmiina? Tarvitseeko työyhteisösi uutta näkökulmaa?

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Ravintolat

Lounasaika ravintoloissa on kello 12-15. Useimmat ravintolat sulkevat sen jälkeen ovensa ja avaavat ne uudestaan vasta kello 19. Ranskalainen on siihen aikaan kuitenkin vasta aperitiivilla ja ryhtyy illalliselle useimmiten yhdeksän jälkeen. Turistien suosimilla alueilla ruokaa saa pitkin päivää.
 
Varsinaisia ravintolakeskittymiä kaupungissa on kaksi, vanhassakaupungissa ja Rue Halévyn ympäristössä. 

Rue Pastorellin legendaarisen Pizzeria Samboran nurkilla, Rue Albertilla, on La Cantine de Lulu, jossa olemme nauttineet paitsi mutkattomasta ruuasta myös hyväntuulisesta palvelusta. Rivieran Suomi-seuran jäsenet ovat keränneet sivulleen suosikkejaan. Myös Tripadvisorin käyttäjät antavat oman palautteensa. Tarjolla on myös Michelin-tähtien maustamaa ruokaa. 

Perinteisenä vanhankaupungin ykköspaikkana, jonne viedään valtiovieraitakin, pidetään ravintolaa La Petite Maison. Korkeatasoinen, mutta istumasijoiltaan pieni on Le Bistrot d´ Antoine. Sinne on syytä tehdä pöytävaraus. Sama koskee jo pitempään toiminutta ravintola Chez Acchiardoa, monen Nizzan-kävijän lempipaikkaa.

Meille hyviä kokemuksia ovat tarjonneet vanhan italialaisrouvan pysähtyneen ajan Chez Davia Rue Grimaldilla, perinteisiä liharuokia paikallisille kokkaava l'Ovale Rue Pastorellilla, kasvissyöjänkin runsaudenpulaan saattava vaatimaton mutta vieraanvarainen Au Petit Libanais rautatieaseman tuolla puolen ja hartaan hienotunteinen mutta ei kovin edullinen japanilainen ravintola Amada vähän reilumman kävelymatkan päässä. Rantaravintoloissa emme ole syöneet, mutta remonttimiehemme Harrin mukaan paras on Lido. Omintakeinen tunnelma kesäiltoina on Restaurant du Gésussa, halvassa vanhankaupungin pizzeriassa. Milloin saman pienen aukion Jeesuksen kirkon ovet ovat auki, tuntuu ravintolan terassilta olevan suora yhteys alttarille.

Edellisten lisäksi Valottuman-kävijät ovat suositelleet Apollon patsaan vieressä Place Massénalla olevaa opiskelijoiden kansoittamaa Attimia, mangakuvin sisustettua L'Arkia (41-43 Quai des Etats-Unis), Le Merendaa (4 Rue Raoul Bosio) ja La Maison de Marieta (5, Rue Massena). Cours Saleyan ravintolamerestä erottuu vaatimattomalta näyttävä Le Safari. Hienosta maisemasta ja tyylikkäästä mutta kohtuuhintaisesta lounasmenusta saa nauttia, jos kävelee sataman ohi rantaa pitkin kuuluisaa La Reserve -ravintolaa vastapäätä seisovan vaaleanpunaisen pappisseminaarin terassille.

Tältä näyttää italialais-ranskalainen kalakeitto.

Salaatti opiskelijaravintolassa. Aix en Provence. Huhtikuu 2010.