Nizzasta kukkuloille

Cagnes sur Meristä lähtee tie sisämaahan ylös vuorille: Se vie ensiksi Saint Paul de Vencen keskiaikaiseen kaupunkiin. Taideputiikkien täyttämät kapeat kujat johdattavat hautausmaalle, jossa on Marc Chagallin hauta. Kaupungin portin tuntumassa miehet heittävät petankkikuuliaan päivästä toiseen, ja kaupungin ulkopuolella on taidemuseo Fondation Maeght. Yläreitiltä takaisin on kappelin vierestä kaunis näkymä Saint Paulin kylään.

Muutama kilometri ylempänä on Vencen kaupunki, jossa on dominikaanisisarten pieni ruusukkokappeli. Sen on suunnitellut ja maalannut Henri Matisse, joka piti viimeiseksi jäänyttä suurtyötään mestariteoksenaan. Kun Matissen kappelista jatkaa vähän eteenpäin ja kääntyy ensimmäisestä kujasta oikealle, pääsee jyrkän laskun ja jyrkän nousun jälkeen suoraan Vencen ihanaan vanhaankaupunkiin. Vencen tuomiokirkon kastekappeli on vaatimaton, mutta sen seinää koristaa Marc Chagallin mosaiikki Niiliin kaislakorissa lasketusta Mooses-vauvasta. Näin vesi pelastaa niin kristillisessä kuin juutalaisessa perinteessä.

Matkaa Nizzasta Saint Paul de Venceen on 17, Venceen noin 24 kilometriä. Bussimatka kestää noin tunnin. Matissen kappeliin on Vencen linja-autoasemalta runsaan kilometrin kävelymatka.

Viisi kilometriä Cannesista pohjoiseen, 260 metrin korkeudessa on Mouginsin kukkulakaupunki. Ympyrän muotoon rakennetuista taloista pääosa on 1400-luvulta. Kaupungissa on taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.

Kilometrin korkeudessa rinteellä on kukkaviljelmien ympäröimä Grasse, Ranskan hajuvesiteollisuuden keskus. Grasseen on Nizzasta 43 kilometriä. Ilmasto on siellä jo toinen kuin merenrannan Nizzassa, mutta maisemat merelle ovat upeat. Juna vie Grasseen nopeammin kuin bussi. Kun turistikaduilta poikkeaa sivuun, löytää Grassen vanhankaupungin arabiyhteisön verkkaiset kujat halal-kauppoineen.

Nizzan paikallisbussit vievät lähimpiin kukkulakyliin, kaupunkia pohjoisessa suojaavan Mont Chauven alapuolisiin Aspremontiin, Faliconiin ja Tourrette Levensiin, kaikki näkemisen arvoisia. Tourrette Levensistä Aspremontiin pääsee viiden kilometrin patikkapolulla yhyttämään Rooman ja Santiago de Compostelan välisen pyhiinvaellusreitin. 

Saint-Paul-de-Vencen hautausmaalta länteen. Lokakuu 2007.

Ohjeita suurkakkaajille. Vence. Lokakuu 2007.

Keskiaikainen kylä. Saint-Paul-de-Vence. Lokakuu 2007.

Ruusukkokappeli. Henri Matissen viimeinen suurtyö. Vence.