Kynänjäljen kesä 2023

Tulossa 2023
3.-10. syyskuuta

Lähde etsimään omaa ääntäsi ja tarinan aineksia valosta, merestä ja paikallisista kertomuksista.

Kaikille sanoista kiinnostuneille loistava tilaisuus yhdistää kirjalliset sormiharjoitukset ja eteläisen Ranskan kesä. Kielestä nauttimisen taito, itsensä ilmaisemisen ilo ja ennakkoluuloton kokeilijan mieli riittävät.

Pieni, korkeintaan kymmenhenkinen ryhmä kokeilee erilaisia tapoja lähestyä sitä, mikä odottaa sanomistaan. Kirjoitamme vaihtuvissa maisemissa. Päivän kirjallisia hedelmiä maistellaan oliivilehdoissa, kaupunkien aukioilla, puistoissa, rannoilla ja Valottuman terassilla.

Päivän retket suuntautuvat Nizzan ja lähikaupunkien kujille, rannoille ja rinteille.

Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan, kaisa.raittila@saunalahti.fi.

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Nizzasta kukkuloille

Cagnes sur Meristä lähtee tie sisämaahan ylös vuorille: Se vie ensiksi Saint Paul de Vencen keskiaikaiseen kaupunkiin. Taideputiikkien täyttämät kapeat kujat johdattavat hautausmaalle, jossa on Marc Chagallin hauta. Kaupungin portin tuntumassa miehet heittävät petankkikuuliaan päivästä toiseen, ja kaupungin ulkopuolella on taidemuseo Fondation Maeght. Yläreitiltä takaisin on kappelin vierestä kaunis näkymä Saint Paulin kylään.

Muutama kilometri ylempänä on Vencen kaupunki, jossa on dominikaanisisarten pieni ruusukkokappeli. Sen on suunnitellut ja maalannut Henri Matisse, joka piti viimeiseksi jäänyttä suurtyötään mestariteoksenaan. Kun Matissen kappelista jatkaa vähän eteenpäin ja kääntyy ensimmäisestä kujasta oikealle, pääsee jyrkän laskun ja jyrkän nousun jälkeen suoraan Vencen ihanaan vanhaankaupunkiin. Vencen tuomiokirkon kastekappeli on vaatimaton, mutta sen seinää koristaa Marc Chagallin mosaiikki Niiliin kaislakorissa lasketusta Mooses-vauvasta. Näin vesi pelastaa niin kristillisessä kuin juutalaisessa perinteessä.

Matkaa Nizzasta Saint Paul de Venceen on 17, Venceen noin 24 kilometriä. Bussimatka kestää noin tunnin. Matissen kappeliin on Vencen linja-autoasemalta runsaan kilometrin kävelymatka.

Viisi kilometriä Cannesista pohjoiseen, 260 metrin korkeudessa on Mouginsin kukkulakaupunki. Ympyrän muotoon rakennetuista taloista pääosa on 1400-luvulta. Kaupungissa on taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.

Kilometrin korkeudessa rinteellä on kukkaviljelmien ympäröimä Grasse, Ranskan hajuvesiteollisuuden keskus. Grasseen on Nizzasta 43 kilometriä. Ilmasto on siellä jo toinen kuin merenrannan Nizzassa, mutta maisemat merelle ovat upeat. Juna vie Grasseen nopeammin kuin bussi. Kun turistikaduilta poikkeaa sivuun, löytää Grassen vanhankaupungin arabiyhteisön verkkaiset kujat halal-kauppoineen.

Nizzan paikallisbussit vievät lähimpiin kukkulakyliin, kaupunkia pohjoisessa suojaavan Mont Chauven alapuolisiin Aspremontiin, Faliconiin ja Tourrette Levensiin, kaikki näkemisen arvoisia. Tourrette Levensistä Aspremontiin pääsee viiden kilometrin patikkapolulla yhyttämään Rooman ja Santiago de Compostelan välisen pyhiinvaellusreitin. 

Saint-Paul-de-Vencen hautausmaalta länteen. Lokakuu 2007.

Ohjeita suurkakkaajille. Vence. Lokakuu 2007.

Keskiaikainen kylä. Saint-Paul-de-Vence. Lokakuu 2007.

Ruusukkokappeli. Henri Matissen viimeinen suurtyö. Vence.