Kynänjälki kesäkuu 2022

Kaikille sanoista kiinnostuneille loistava tilaisuus yhdistää kirjalliset sormiharjoitukset ja eteläisen Ranskan vehreä alkukesä. Kielestä nauttimisen taito, itsensä ilmaisemisen ilo ja ennakkoluuloton kokeilijan mieli riittävät.

Pieni, korkeintaan kymmenhenkinen ryhmä nauttii ilmaisun muunnelmista ja kokeilee erilaisia tapoja lähestyä sitä, mikä odottaa sanomistaan. Kirjoitamme vaihtuvissa maisemissa erilaisten harjoitusten pohjalta. Päivän kirjallisia hedelmiä maistellaan oliivilehdoissa, kaupunkien aukioilla, puistoissa, rannoilla ja Valottuman terassilla.

Päivän retket suuntautuvat Nizzan ja lähikaupunkien kujille, rannoille ja rinteille. Katsomme Mont Albanin linnalta rannikkoa itään, kuljemme Villefranchen kujilla ja nousemme Haute de Cagnesiin. Cimiez'n kukkulalla kirjoitamme fransiskaaniluostarin puutarhassa ja muinaisessa kelttien pyhässä metsässä. Tutuiksi tulevat linnakukkulan hautausmaat ja kreikkalaisten muinaisen kaupungin rauniot. Cap Ferrat'n niemellä on mahdollisuus kirjoittaa Villa Ephrussin ruusutarhassa tai suihkulähteillä. Kävelemme vanhaa pyhiinvaellusreittiä Ranskasta Italiaan.

Retkillä käytämme julkista liikennettä. Hyväkuntoiset voivat kävellä suurimman osan välimatkoista. Retkikohteet on valittu niin, että yhteiseen työskentelyyn voi osallistua huonommallakin kunnolla.

Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan
Kaisa Raittila, kaisa.raittila(at)saunalahti.fi, p. +358 400 606979.

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Kaupat

Suurimmat liikkeet ja tavaratalot sijaitsevat keskustan kaupallisella pääväylällä Avenue Jean Médecinillä. Ostosreissua kaipaavan kannattaa tarkistaa ainakin tavaratalot Galeries LafayetteMonoprix ja kauppakeskus Nicetoile tai musiikkia, kirjoja ja elektroniikkaa myyvä Fnac. Suuret liikkeet ovat avoinna koko päivän ilman taukoa. Luksusputiikkeja löytyy Rue Halévyn lähistöltä Rue Paradis'lta, Rue Massénalta, Rue de la Libertéltä ja Rue Alphonse Karrilta.

Pienet kaupat pitävät siestan kello 12-14. Se on myös ravintoloiden lounasaika. Suurin osa liikkeistä on kiinni sunnuntaisin, vanhankaupungin kaupoista monet myös maanantaisin. Yleensä tunnetuimmat luottokortit ja Visa Electron hyväksytään maksuvälineenä. Käteiseuroja on kuitenkin hyvä olla mukana pikkuliikkeitä varten.

Lähimmät ruokakaupat ovat naapurikorttelissa Rue Halévytä pohjoiseen. Utile-kaupoista kauempi on suurehko ja hyvin varusteltu, ja sen vieressä on pelkkiä pakasteita (mutta ihailtavan monipuolisesti, myös valmisaterioita) myyvä liike Picard. Valottuman puolella katua olevan Sparin kassat palvelevat ulkomaalaiseksi tunnistamaansa ystävällisesti englanniksi. Utilen ja Picardin tuntumassa on yksi J. Multarin leipäkaupoista. Vielä paremmaksi on joku maininnut perheleipomoa Rue Massénalla heti Quebec-ravintolan jälkeen Rue Halévylta tullessa.

Ratikalla pääsee Acropoliksen suuntaan suureen TNL-tavarataloon, jossa eniten tilaa varastaa Carrefour, meidän Prisman ja Citymarketin serkku.

Ranskalaista voi leikkiä hakemalla ruokaostoksensa erikseen lihakaupasta (boucherie), leipomosta (boulangerie tai pâtisserie) ja vihanneskaupasta (marchand de fruits et légumes). 

Vihanneksia ja juustoja voi ostaa myös vanhankaupungin kuuluisalta torilta Cours Saleyalta. Se on nähtävyys itsessään. Se on kuuluisin kukistaan, mutta siellä myydään myös tuoretavaraa sekä paikallisia herkkuja ja mausteita. Kukkatori on suljettu maanantaisin, jolloin paikalla on antiikin ja kirpputoritavaroiden myyjiä. Kalatori taas on kaikkina muina päivinä paitsi maanantaina vanhankaupungin Place Saint Francoisella.

Vanhankaupungin Place Palais'lla myydään vanhoja kirjoja kuun ensimmäisenä ja kolmantena lauantaina. Vanhoja postikortteja aukiolla voi käydä ihailemassa tai ostamassa kuukauden neljäntenä lauantaina.