Kynänjäljen kesä 2022

Nizza I 5.-12.6.
Nizza II 4.-11.9.

Lähde etsimään omaa ääntäsi ja tarinan aineksia valosta, merestä ja paikallisista kertomuksista.

Kaikille sanoista kiinnostuneille loistava tilaisuus yhdistää kirjalliset sormiharjoitukset ja eteläisen Ranskan kesä. Kielestä nauttimisen taito, itsensä ilmaisemisen ilo ja ennakkoluuloton kokeilijan mieli riittävät.

Pieni, korkeintaan kymmenhenkinen ryhmä kokeilee erilaisia tapoja lähestyä sitä, mikä odottaa sanomistaan. Kirjoitamme vaihtuvissa maisemissa. Päivän kirjallisia hedelmiä maistellaan oliivilehdoissa, kaupunkien aukioilla, puistoissa, rannoilla ja Valottuman terassilla.

Päivän retket suuntautuvat Nizzan ja lähikaupunkien kujille, rannoille ja rinteille.

Noudatamme koronatilanteen vaatimaa varovaisuutta. Suosittelen osallistumista vain kahdesti rokotetuille.

Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan, kaisa.raittila@saunalahti.fi.

Yhteystiedot

Kaisa Raittila
kaisa.raittila@saunalahti.fi
p. +358 400 606979

Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
p. +358 400 874563

Vuokraaminen

Jaamme mielellämme ilomme nizzalaisesta ullakkohuoneistosta ja vuokraamme Valottumaa perheellesi tai työtilaksi. Parastaan paikka tarjoaa kahden hengen seurueelle.

Yläpuolella olevasta varauskalenterista näet vapaat viikot. Lisätietoa vuokraamisesta löydät yläpalkin otsikon Valottuman vuokraaminen takaa. Kerro matkasuunnitelmastasi yhteystietolomakkeella tai sähköpostitse.

Varauskalenterissa ensimmäinen ja viimeinen mustaksi merkitty päivä ovat vaihtopäiviä, siis mahdollisia vuokrattaviksi. Tavarat voi tuoda tai jättää asunnolle lentoaikataulujen mukaan. Avain vaihtaa omistajaa pääsääntöisesti Suomessa.

Valottuman tarina

Kattoterassilta kukkuloille. Heinäkuu 2013.

Kattoterassi. Heinäkuu 2013.

"Jos te joskus lähdette tulevasta Nizzan kodistanne yhtä onnellisina kuin me, teillä on edessänne kaunis aika Ranskassa." Niin alkoi ensimmäinen viesti Rue Halévyn Monsieur Entiseltä Omistajalta. Sen jälkeen Kaisa lakkasi näkemästä painajaisia.

Asuntoa ensin kolme vuotta vuokralla ja sitten toistakymmentä omistajina asuttaneet Madame ja Monsieur Entinen Omistaja tarjoilivat meille pala palalta lisää tietoa. Ympärivuotisia nizzalaisia he olivat ehtineet olla kuudetta vuotta.

Jo toisessa viestissä he kertoivat työskennelleensä myös Nepalissa. Löysimme yhteisiä tuttuja ja yhteiset dalitit. Myöhemmin kävi ilmi, että Madame Entisen Omistajan siskonmies oli parempikin tuttu. "Alkaa olla tässä asuntokaupassa johdatuksen makua", sanoi Madame.

Madame ja Monsieur Entinen Omistaja ovat muuttaneet viiden korttelin päähän. He ovat jättäneet meille pesämunaksi huonekaluja, astioita, liinavaatteita. Lokakuu 2013.

Mikko tyhjässä asunnossa ennen loppukauppaa. Lokakuu 2013.

Rue Halévyn keltaisessa talossa on viisi asuntoa, tai siis kuusi, jos jälkikäteen rakennetun ullakkohuoneiston laskee mukaan. Madame ja Monsieur Entinen Omistaja olivat ostaneet asunnon talon silloiselta pääosakkaalta, Monsieur C:ltä, jonka suku oli aikoinaan rakentanut koko talon. Monsieur C. oli jo paljon aikaisemmin tehnyt kattokerroksen palvelijanhuoneista asunnon aikuistuvalle tyttärelleen. Monsieur itse asui vaimoineen viidennessä kerroksessa, ja neljännessä oli perheen omistama lakitoimisto, jossa sekä isä että tytär työskentelivät. 

Kun tytär meni naimisiin ja perhe kasvoi, Monsieur ja Madame C. ostivat talon Cimiez'n yläpuolelta. Tytär perheineen muutti viidenteen kerrokseen. Kattohuoneistoa vuokrattiin, ja eräänä vuonna vuokralaiseksi ilmoittautui toimittajapariskunta Suomesta, Madame ja Monsieur Entinen Omistaja. 
Vuosien myötä Monsieur C. on myynyt omistuksiaan, ja nykyään hänellä on enää alakerran ravintola ja viidennen kerroksen asunto, johon hän on juuri muuttamassa rouvansa kanssa takaisin. Neljännessä kerroksessa asuu ranskalainen nelikymppinen pariskunta, ja kolmannen kerroksen italialainen signore S. käy aniharvoin Nizzassa. Toisessa kerroksessa asuu italialainen ravintoloitsija, jonka ravintola on etuovesta rantaan päin. Ensimmäisen kerroksen italialaisen ravintoloisijan yritys on nimeltään 1882, ja se tarjoilee hyvää espressoa kadun toisella puolella vähän etuovesta pohjoiseen.

Kylpyhuoneen ovelta keittiön yli olohuoneeseen. Madame ja Monsieur Entinen Omistaja asuvat tässä vaiheessa vielä taloa. Heinäkuu 2013.

Madame ja Monsieur Entinen Omistaja lupasivat jättää asuntoon muutamia talon historiaan kuuluvia esineitä, kuten makuuhuoneen ja keittiön vanhat kaapit. Perintöön kuuluu myös ainakin toistaiseksi talousparvekkeen päässä rajapyykkinä seisova jukka. Rajapyykin takana on naapuritalon vastaavaan terassiin kuuluva talousparveke. Terassilla, kertoi Monsieur Entinen Omistaja, levittää joskus pyykkiä viheltelevä herra, Monsieur B, siviilivaatteissa kulkeva poliisi. Hänellä on teini-ikäinen poika ja vaalea, vähäpuheinen saksalainen rouva, jonka hyvin harvoin tapahtuvan auringonpalvonnan varalta Monsieur B on rakentanut terassin suojaksi ruokoaidan. 

Rue Halévy meren suuntaan. Lokakuu 2013.

Ensimmäisen yömme nukuimme Rue Halévyllä 11. lokakuuta 2013.
Valottuman tarina jatkuu muistikirjamerkinnöissä.