Nizzasta länteen

Ensimmäinen tärkeä paikka Nizzan länsipuolella on lentokenttä. Aivan meren rantaan rakennetulle kentälle on matkaa kaupunkin keskustasta vain seitsemän kilometriä. Rantaviivan tuntumassa lentävät koneet ovat tuttu näky Nizzassa.

Heti lentokentän jälkeen lahdenpohjukassa tulevat vastaan valtaisat aaltoilevat pyramiditalot. Ne näkyvät pitkien matkojen päähän. Loub-joen suulle Villeneuve-Loubet'n kuntaan 1960-luvulla rakennetut luksustalot saavat 1600 asuntoonsa asukkaita lähinnä kesäisin. Mutta luksuskin on katoavaista. Alakerrosten liikehuoneistot ovat suurelta osin tyhjillään.

Tien ja rautatien toisella puolella tai oikeastaan vähän ennen pyramiditaloja on Cagnes sur Mer. Sen ydin on matalalla kukkulalla sijaitseva keskiaikainen kaupunki, Haut Gagnes. Asiaankuuluvasti huipulla ovat linna ja kirkko, nykyisin myös hotelli ja muutamia hienoja ravintoloita. Kaupungin suurmies on taidemaalari Pierre-Auguste Renoir, jolla on siellä myös nimikkomuseo. Square Bourdet'lla pysähtyvät kaikki länteen menevät Cannesin, Grassen ja Vencen bussit. Siitä mereltä katsoen vasemmalle nousee Haut Gagnesin Via Traverse Ste Luce ja oikealle suuntaamalla pääsee Renoirin museoon ja taloa ympäröivään tuhatvuotiseen oliivilehtoon.

Cagnes sur Merin vanhastakaupungista naapurikukkulalle. Huhtikuu 2010.

Rantaan levittäytyvän uudenkaupungin ja Nizzan suuntaan. Cagnes sur Mer. Huhtikuu 2010.

Cagnes sur Merin vanhankaupungin keskusaukio ja kirkko. Huhtikuu 2010.

Monien suosikki on Antibes, ainakin 2500 vuotta vanha kaupunki, jonka luonnonsatama on tarjonnut merenkävijöille suojaa vuosituhansien ajan. Nykyisin Port Vauban on Välimeren suurin huvivenesatama. Antibesissa on Picasso-museo. Vanhakaupunki on suuri ja täynnä pieniä, kutsuvia kujia. Erityisen kaunis on näkymä Antibesin pitkältä hiekkarannalta kaupunkiin ja vuorille. Antibesin niemen ympäri kiertää kaunis, paikoin nousuinen ja laskuinen kävelypolku. Niemen kainalosta nousee ristintie Chemin de Calvaire Antibesin majakkakukkulalle.

Viimeinen kaupunki, johon Nizzasta pääsee paikallisbussin 1,50 euron kertamaksulla on Cannes. Matkaa Nizzasta on vain 33 kilometriä, ja bussia nopeammin vie perille juna. Aristokraattisen lomakaupungin sekä filmijuhlien ja muiden festivaalien maineella paistattelevassa kaupungissa on yli 100 000 asukasta ja paljon lomanviettäjiä. Meidän mielestämme parasta kaupungissa on sen edustalla oleva Saint Honoratin saari, jolla 400-luvulla perustetun Lérinsin luostarin veljet viljelevät viiniä. Paikkakuntalaiset tekevät saarelle pikinik-retkiä samaan tapaan kuin helsinkiläiset Suomenlinnaan. Saareen on säännöllinen lauttayhteys Cannesin satamasta.

Cannesin hiekkarantaa. Lokakuu 2007.

Lérinsin luostari. Saint-Honorat.

Cannes.

Cannesista länteen Rivieran rannoilla kyliä on vähemmän. Lomanviettäjien suosiossa ovat Agay, Saint Raphaël ja Sainte Maxime, mutta vuosikymmenet näistä vanhoista kalastajakylistä kuuluisin on ollut Saint Tropez, Brigitte Bardot'n lomapaikka. Maalareita ja karikatyyrien tekijöitä siellä on yhtä paljon kuin Piazza Navonalla Roomassa. Rivieran rannikon viimeinen kylä on Le Lavandou. Sen jälkeen ollaan jo Provencen puolella, ja Les Alpes Maritimes'in kuvernementti jää taakse. 

Rannikkoa pitkin kulkevan junaradan näkymät ovat huikaisevat. Noin 150 kilometrin päässä Nizzasta on Toulonin suuri satama- ja linnoituskaupunki. Ranskan toiseksi suurin kaupunki, moni-ilmeinen Marseille, on Toulonista enää 50 kilometrin päässä. Marseille on erinomainen tukikohta retkille Provencen pikkukaupunkeihin, Aix en Provenceen, Avignoniin, Arlesiin sekä Côtes du Rhônen viinialueille.